Η νευροφυσιολογία του CRM με λίγα λόγια
Η νευροβιολογία του CRM αναπτύχθηκε από τον Frank Corrigan, MD. Μία σύνοψη του μοντέλου CRM και της εργασίας του Corrigan συντάχθηκε από την Lisa Schwarz, M.Ed.
Συμπτώματα, εθισμοί, προβλήματα στις σχέσεις, προκλήσεις στην συμπεριφορά είναι τα συνήθη προβλήματα που φέρουν τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία ή στον γιατρό. Αυτά θεωρούνται μηχανισμοί άμυνας που ακολουθούν τα βαθύτατα δύσκολα συναισθήματα που είναι αβάσταχτο να βιωθούν. Τρόμος, θλίψη/πένθος, οργή, ντροπή, πόνος και αηδία είναι τα συναισθήματα που αποφεύγουμε να βιώσουμε όλη μας την ζωή. Ο νους μας θάβει αυτά τα συναισθήματα. Οι μηχανισμοί άμυνας, ή συμπτώματά που εκδηλώνουμε, όχι μόνο μας προστατεύουν από τα ανυπόφορα συναισθήματα, αλλά στην επεξεργασία που γίνεται με το CRM μας δίνουν πληροφορίες για την αληθινή αιτία ή ρίζα του θέματος που προκύπτει από την Αλήθεια της Ζωής μας.
Η Αλήθεια της Ζωής μας είναι:
- Τί (μας) συνέβη
- Τί δεν συνέβη που θα έπρεπε να έχει συμβεί
- Συγκρουσιακά και παράδοξα συναισθήματα γύρω από την ανάγκη/αγάπη/εμπιστοσύνη για ανθρώπους που μας πλήγωσαν
- Πώς η ζωή μας επηρεάστηκε από αυτά
Αυτές οι αλήθειες δημιουργούν συναισθηματικό πόνο, φόβο ή απειλή που μπορεί να είναι αβάσταχτα ή αφόρητα. Επειδή το νευρικό μας σύστημα δεν μας επιτρέπει να νιώσουμε τον πόνο πλήρως και ολοκληρωμένα, ο εγκέφαλός μας καθιστά σίγουρο ότι έχουμε τρόπους να αποφύγουμε αυτά τα επώδυνα συναισθήματα, και αυτούς τους τρόπους τους ονομάζουμε μηχανισμούς άμυνας. Είναι επί της ουσίας οι λόγοι που μας φέρνουν στην θεραπεία και ωθούνται από την ανάγκη για μάχη (fight), φυγή (flight), πάγωμα, κρύψιμο, αποφυγή, υποταγή ή διάσχιση από αυτές τις εμπειρίες και τον πόνο που τις συνοδεύει.
Στην επεξεργασία του CRM καθοδηγούμε τον/την θεραπευόμενο/η να αποκτήσει πρόσβαση μέσα τους στους πόρους δύναμης (resources) του νου, του σώματος και του πνεύματός τους οι οποίοι καθιστούν την βίωση των επώδυνων συναισθημάτων εφικτή. Όταν μπορούμε να βιώνουμε τα πιο επώδυνα συναισθήματά μας, και μπούμε μέσα στον πόνο πλήρως, η ανάγκη για τους μηχανισμούς άμυνάς μας (συμπτώματα, εθισμοί κλπ) παύει να είναι πια απαραίτητη. Το νευρικό μας σύστημα δεν χρειάζεται να αποφεύγει, να μάχεται, να κρύβει ή να θάβει όσα έχουν επηρεάσει τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας και τους άλλους.
Οι αναπνοές, η σύνδεσή μας με την ιστορία μας στην Φύση, η ενστικτώδης ικανότητα να συνδεόμαστε και να προσδενόμαστε με τον εαυτό μας και τους άλλους, και η ικανότητα να νιώθουμε πραγματικά μία σύνδεση με το φυσικό μας σώμα μας επιτρέπει να νιώσουμε αρκετά ασφαλείς ώστε να βιώσουμε βαθιά τα συναισθήματά μας και να απελευθερώσουμε τον πόνο και τον τρόμο. Στις περιπτώσεις που ο φόβος εμποδίζει να αναπτυχθούν αυτοί οι πόροι δύναμης, η θεραπεύτρια ειδικευμένη στο CRM καθοδηγεί πώς να υπερβληθούν αυτά τα εμπόδια.
To CRM απομακρύνει τα απομεινάρια και θραύσματα που μας εμποδίζουν να επανα-θυμηθούμε ποιοι είμαστε πραγματικά, να επανα-θυμηθούμε τον Εαυτό μας που δεν καθορίζεται από τον πόνο και την ιστορία μας.
Το παρακάτω είναι μια σύντομη περιγραφή τριών νευρονικών βρόχων (loops) που διατυπώθηκαν από τον Frank Corrigan, ψυχίατρο στην Σκωτία και υπεύθυνος για τη νευροβιολογία του CRM:
- Ο πρώτος βρόχος ξεκινά με μια απειλή, ενεργοποιεί τα αφόρητα συναισθήματα που δίνουν στο σώμα σήμα να μπει σε μια αμυντική απόκριση. Αυτές οι αμυντικές αποκρίσεις εκδηλώνονται ως συμπτώματα, αρνητικές πεποιθήσεις, εθισμούς και προβλήματα στις σχέσεις μας που μας ωθούν να αναζητήσουμε θεραπεία.
- Ο δεύτερος βρόχος συμβαίνει ταυτόχρονα και απελευθερώνει νευροχημικές ουσίες που λένε στον εγκέφαλό μας ότι είναι επικίνδυνο να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους και ότι είμαστε απομονωμένοι και ανάξιοι κάτι το οποίο αποτελεί ακόμη μια απειλή που κάνει τον πρώτο βρόχο να ενισχύσει το φόβο, τα αφόρητα συναισθήματα και τις αμυντικές αποκρίσεις το οποίο προκαλεί ακόμη περισσότερη απελευθέρωση νευροχημικών ουσιών κι έτσι ο βρόχος #1 όσο και ο βρόχος #2 ενισχύονται και παρατείνονται.
- Ο τρίτος βρόχος είναι ο βρόχος που κάνει τον εγκέφαλό μας να μαθαίνει τι είναι επικίνδυνο και όταν κάτι που έχουμε μάθει ότι είναι επικίνδυνο συμβαίνει, οι δύο πρώτοι βρόχοι ενεργοποιούνται – κάτι που ενισχύει τα συμπτώματα, τους εθισμούς και τις αρνητικές πεποιθήσεις.
- Τα επίπεδα πόρων δύναμης του CRM δημιουργούν επίσης βρόχους, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με τους βρόχους τραύματος που αναφέρονται πιο πάνω, κάτι το οποίο κάνει τον εγκέφαλο και το σώμα να νιώθουν αρκετά ασφαλή για να βιωθούν τα αφόρητα συναισθήματα χωρίς να χρειάζεται να δραπετεύσουμε από αυτά. Όταν τα συναισθήματα είναι ΤΩΡΑ ικανά να βιωθούν ως ανεκτά δεν υπάρχει ανάγκη για συμπτώματα, έτσι το σώμα και ο εγκέφαλος αλλάζουν τις συμπεριφορές τους και τον τρόπο σκέψης και απελευθερώνονται νευροχημικές ουσίες που μας κάνουν να νιώθουμε ότι είναι ασφαλές να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και τους άλλους. Με όλες τις θετικές αλλαγές, τα αβάσταχτα γεγονότα, αναμνήσεις και ειδικά τα συναισθήματα μπορούν να βιωθούν πλήρως, τάχιστα και να απελευθερωθούν. Οπότε δεν χρειάζονται πλέον τα συμπτώματα. Ο «βρόχος εκμάθησης» (#3) στην συνέχεια, εδραιώνει νέες αποκρίσεις σε καταστάσεις και μαθαίνουμε ότι οι συγκεκριμένες εμπειρίες δεν είναι πλέον επικίνδυνες.
Copyright CRM LLC 2017
Mετάφραση:
Αναστασία Νικολίτσα,
Χοροθεραπεύτρια – Σωματοκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια,
Πιστοποιημένη Tραυματοθεραπεύτρια CRM®, Συγγραφέας